Geschiedenis

Fire Divers

Nadat in 1985 de duikteams van de gemeentelijke brandweer Rotterdam vanwege bezuinigingen werden opgeheven, besloten een paar (ex) brandweer duikers tot het oprichten van een (brandweer) duikvereniging. De oprichting was eind 1986 een feit. Als logo werd gekozen voor het toenmalige brandweer logo met daarin een sportduiker. In eerste instantie was de vereniging een onderdeel van de personeelsvereniging 'De Brandweer'. Wel werd men lid van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). De vereniging was in het begin uitsluitend toegankelijk voor personeelsleden van de brandweer Rotterdam en hun familieleden. Later mochten er ook wat leden van de jeugdbrandweer toetreden. Langzaam groeide men toe naar een open vereniging, toegankelijk voor iedereen.

 

Tijdens het tijdperk van de brandweer duikteams werd er getraind in het toenmalige Zwembad 'West' in Rotterdam-West. Ook in het prille begin van de Fire Divers werd er in dit zwembad getraind. Tot in mei 1987 het noodlot toesloeg en het zwembad volledig afbrandde(!) Naarstig werd er naar een nieuwe zwemlocatie gezocht en die werd gevonden in Rotterdam-Hillegersberg. Nadat vele jaren later het zwembad 'West' weer was herbouwd, werd besloten om weer terug te keren naar de roots en voortaan weer in dat zwembad te gaan trainen.

 

Gedurende het verblijf in Rotterdam-Hillegersberg kreeg de vereniging langzaam meer leden en kwam men tot de conclusie dat er wat professioneler te werk gegaan moest worden. In plaats van een sub-vereniging van de brandweer te blijven werd er besloten om een volledig eigen vereniging op te richten, los van de personeelsvereniging 'De Brandweer'. Er werden statuten opgesteld en de vereniging werd geregistreerd bij de kamer van koophandel. Ook werd het bestuur uitgebreid en werden er commissies in het leven geroepen. De doelstelling van de vereniging was, en is nog steeds: 'Het op een veilige en ontspannen manier beoefenen van de onderwatersport in al haar aspecten'.

 

Zo groeide er gestaag een volwaardige onderwatersportvereniging met een solide basis. Tegen het einde van 2009 deed zich echter de kans voor om naar een splinternieuw zwembad te verhuizen. Dit zwembad, 'De Windas' in Bergschenhoek, had als grote voordelen een diep gedeelte in het binnenbad en een heel diep buitenbad! Hierdoor werden de mogelijkheden met betrekking tot de sportduikopleidingen ineens enorm vergroot. Nu had de vereniging namelijk de beschikking over een trainings- en opleidingsfaciliteit waarbij men niet hoefde uit te wijken naar het Oostvoornse meer of de Grevelingen om de buitenwatermodules voor de duikbrevetten te oefenen. Met pijn in het hart werd daarom in December 2009 voor de tweede maal, maar nu vrijwillig, afscheid genomen van zwembad 'West'. En aan het begin van het nieuwe decennium is de springlevende vereniging naar het nieuwe onderkomen verhuisd om op deze locatie hopelijk nog vele jaren en met veel plezier een tehuis te mogen bieden aan spontane en gezellige sportduikers de met elkaar het bruisende hart van de vereniging vormen! De opleidingen, volgens de regels van de Nederlandse Onderwatersport Bond, zijn wereldwijd erkend en worden verzorgd door eigen trainers die natuurlijk over de juiste papieren beschikken. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd, zoals duikvakanties, cursussen, buitenduiken, etc.